Educatie


Şcoala de Arte şi Meserii Pogana


Şcoala Bogeşti a funcţionat până în anul 1907, când, în urma reorganizării teritoriale, reşedinţa comunală şi şcoala au fost mutate în satul Pogana. La început şcoala n-a avut local propriu, funcţionând mai întâi într-o clădire veche, fostă primărie, apoi într-o sală de la primărie, până în anul 1909 când s-a mutat în local propriu. Aşa cum menţionează un document şcolar, întocmit de către învăţătorul Vasile Ifrim în anul 1927, noul local "a fost construit din cărămidă presată, din cotizaţiuni benevole şi muncă în natură făcută de locuitori ".Din 1919 şcoala a funcţionat numai cu numărul de elevi din satul Pogana, variind între 40 şi 60 , în fiecare an. 

Deoarece în anul 1958 ia fiinţă ciclul gimnazial, devenind şcoală cu clasele I-VII, se pune problema extinderii spaţiului de şcolarizare. În anul şcolar 1959-1960 sunt date în folosinţă trei săli de curs, construite din vălătuci, pe furci de lemn, săli ce au rezistat până în zilele noastre. Acestea au fost alipite vechiului local construit în anul 1909. Vechiul local, construit din cărămidă, este transformat în internat pentru elevii din satele arondate. Internatul era format din trei dormitoare mici şi o sală folosită ca sufragerie şi bucătărie. În aceste condiţii numărul elevilor înscrişi s-a dublat, ajungând la 114 , elevii din satele Tomeşti, Cîrjăoani şi Măscurei, sate aflate la distanţe cuprinse între 3 şi 8 Km faţă de satul Pogana, au urmat cursurile şcolii de 7ani.

În urma devastatorului cutremur din anul 1977, localul, construit în anul 1909 a fost demolat. După reconstrucţie, pe acelaşi amplasament, aspectul clădirii a fost complet modificat. S-au construit noi săli de clasă, dependinţe, precum şi o sală de festivităţi în care a funcţionat căminul cultural. Generalizarea învăţământului de zece ani a dus la apariţia claselor a IX-a şi a X-a, şi implicit la creşterea numărului de elevi. începând cu anul 1978 absolvenţii claselor a VIII-a din şcolile circumscripţiei, au urmat prima treaptă de liceu la Şcoala Pogana. Prin intermediul Proiectului de Reabilitare a Şcolilor, în vara anului 2000, au început lucrările pentru construcţia noii şcolii. Localul a fost proiectat pe două nivele, cu opt săli de curs, patru la parter şi patru la etajul 1, o bibliotecă, sală de lectură, cancelarie, secretariat, şi cabinet pentru director. Investiţia s-a făcut cu fonduri de la Banca Mondială, iar lucrările au fost finalizate în vara anului 2001 de către societatea Coninvest SA. În anul şcolar 2003-2004 la şcoala Pogana a luat fiinţă prima treaptă inferioară a liceului (clasele a IX-a şi a X-a), prin deschiderea Şcolii de Artă şi Meserii, profilul agricultură. Începând cu anul şcolar 2005-2006 în comuna Pogana funcţionează două şcoli cu personalitate juridică. Şcoala de Arte şi Meserii Pogana, având ca structuri afiliate Şcoala cu clasele I-VIII Măscurei, Şcoala cu clasele I-IV Bogeşti, Grădiniţa Pogana, Grădiniţa Bogeşti , Grădiniţa Măscurei şi Şcoala cu clasele I-VIII Tomeşti având ca structură afiliată Grădiniţa Tomeşti. In anul 2009 Şcoala cu clasele I-VIII Tomeşti devine structură afiliată a Şcolii de Arte şi Meserii Pogana.


Şcoala din satul Bogeşti a luat fiinţă în anul 1874. La început nu a avut local propriu şi a funcţionat în acelaşi local cu primăria, satul fiind în acel an reşedinţă comunală. Primul învăţător care a condus şi îndrumat colectivele de elevi a fost Ştefan Patriciu. La şcoala din Bogeşti învăţau si elevii din satele Bogeşti, Pogana şi Tomeşti. În anul 1907 reşedinţa comunală şi şcoala au fost mutate în satul Pogana, iar copiii din Bogeşti au fost nevoiţi să facă naveta la Pogana pentru a învăţa carte. Datorită faptului că populaţia şcolară a crescut, iar naveta elevilor era impracticabilă în anumite perioade din timpul iernii, în anul 1919 se reînfiinţează şcoala în satul Bogeşti. În această perioadă şcoala a fost administrată de către învăţătorii Lazăr Popa şi Mihai Obreja. Şcoala de 4 ani din Bogeşti a fost menţinută până în anul 1962, după care se transformă în şcoală de 7 ani. Conform proceselor-verbale întocmite de inspectorii şcolari, aflăm că localul era complet necorespunzător pentru a funcţiona ca şcoală de 7 ani. Şcoala cuprindea o sală de clasă şi două camere mai mici în care se afla locuinţa directorului.
În anul şcolar 1964-1965 este dat în folosinţă noul local ce cuprindea 3 săli de clasă, o cancelarie, o sală pentru material didactic şi un hol. 

Începând cu anul 1976 şi până în anul 1980 şcoala de 8 ani Bogeşti se comasează cu Casa de copii Bogeşti. În noua formulă şcoala cuprindea 124 de copii, 7 copii asistaţi, 22 de cadre didactice şi 21 de salariaţi care formau personalul administrativ. În această perioadă şcoala a fost condusă de către prof. Mihai Prisecaru. 

După anul 1980 funcţionează ca şcoală cu clasele I-VIII, până în anul 2003. În această perioadă şcoala a avut mai mulţi directori şi anume: Neculina Vlad, Adrian Cartas, Virgil Mărăşescu. Datorită efectivelor mici de elevi de la clasele gimnaziale, şcoala este comasată din nou, astfel încât copiii claselor gimaziale sunt aduşi să înveţe la Pogana. După anul 2003 Şcoala cu clasele I-IV Bogeşti devine structură afiliată şcolii Pogana. În anul şcolar 2006-2007 este dat în folosinţă un nou local compus din 2 clase o cancelarie şi o sală de materiale, local construit prin intermediul proiectului de reabilitare a infrastructurii şcolare.

Şcoala Măscurei a fost înfiinţată în anul 1874 şi a funcţionat ca şcoală mixtă cu clasele I-IV până în anul 1960. A avut local propriu format dintr-o sală de clasă, cancelarie, antret şi locuinţa directorului formată din 2 camere, hol şi bucătărie.
După anul 1960 devine şcoală de 7 ani, iar şcoala este mutată într-un nou local format din 3 săli de clasă. În anul 1961 şcolii îi sunt anexate 2 săli de clasă un hol şi o cancelarie. În acel an erau înscrişi la clasele I-IV 83 de elevi, iar la clasele V-VI 60 de elevi. Directorii şcolii : în anul 1939-1940 era director înv. Toader Basoc, începând cu anul 1970 şi până în anul 2003, prof. Vasile Obreja.
După anul 2004 devine structură afiliată a şcolii Pogana, funcţionând cu patru clase la ciclul primar şi patru clase la gimnaziu. În anul şcolar 2006-2007 este dată în folosinţă un nou local compus din 4 săli de curs, o cancelarie şi o sală de materiale. Noul local a fost construit prin intermediul proiectului de reabilitare a infrastructurii şcolare. În vechiul local funcţionează două grupe de grădiniţă.

Începând cu 1914 se înfiinteaza si la Tomesti prima scoala elementara de patru ani, deoarece copiii nu ajungeau la scoala din Bogesti în timpul iernii. La început frecventau scoala 40 – 60 de elevi, iar primul învatator a fost Gheorghe Danaila. Începând cu anul 1948 s-a construit o anexa din lut la localul existent constând în 3 sali de clasa pentru a asigura învatamântul obligatoriu de 7 ani. Începând cu anul scolar 1956-1957 si pâna la sfârsitul anului scolar 1963-1964, a functionat ca scoala afiliata si Scoala Fagaras, într-un local închiriat si era frecventata numai de 7 elevi. Din anul scolar 1976-1977, Scoala Tomesti functioneaza ca scoala cu clasele I-IV, elevii claselor V-VIII urmând ciclul gimnazial prin comasare la Scoala Pogana. Din anul scolar 1990-1991 si pâna în prezent Scoala Tomesti are toate ciclurile de învatamânt (prescolar, primar, gimnazial). Începând cu anul scolar 2006-2007 Scoala Tomesti (ciclul primar si gimnazial) functioneaza într-un local nou construit prin Programul de Relansare a Învatamântului Rural, investitia s-a facut cu fonduri de la Banca Mondiala, iar ciclul prescolar functioneaza în vechiul local al scolii Tomesti. Pâna în anul 2009 a functionat ca scoala cu personalitate juridica. Datorita restructurarii retelei de învatamânt, începând cu anul scolar 2009-2010, scoala devine structura afiliata a scolii din Pogana.





Surse: 1, 2, 3